Profesyonel Apartman Yönetimi Ücret Rehberi
Her geçen gün artan insan nüfusu ile birlikte barınma ihtiyaçları da yükselmektedir. Özellikle şehirlerde biriken nüfuslar için yer problemleri doğmakta ve çok katlı, fazla sayıda bloklu yapılar inşa edilmektedir. Bu yapıların yönetim işleri de profesyonel ekiplerce yapılmaktadır.
Alınabilecek Hizmetler ve Ücretler
Profesyonel apartman yönetimi ücretleri, aşağıda belirtilen hizmetlerin hangilerinin alınacağına göre değişiklik gösterir.
• Aidat Tahsilatının Yapılması; Hane sakinlerinden ortak harcamalar için belirlenmiş ücretler toplanır. Profesyonel ekiplerce yapılan tahsilatlar belirlenen günlerde site harcamaları için biriktirilir ve kaydı tutulur.
• Kira Tahsilatı ve Yönetimi; Mülk sahipleri için kira tahsilatları yapılır. Vergi gibi yasal durumların takibi yapılır. Kimi yönetim hizmetlerinde kira garantili sistemler söz konusudur. Daire sahibi kiracı ile muhatap olmamaktadır.
• Bütçenin Yönetimi; Toplanan aidat, kira gibi gelirler ilgili mülk giderleri için harcanır. Bu giderler arasında ortak kullanım elektrik, ısınma peyzaj harcamaları gibi kalemler olabilir. Bütçenin açık vermemesi için alacak ve borç hesaplamaları yapılır.
• Güvenlik Hizmetleri; İlgili apartmanınız için ihtiyaç duyduğunuz güvenlik hizmetleri sağlanır. Profesyonel eğitim almış güvenlik ekipleri ile 7/24 bina güvenliği sağlanır.
• Temizlik Hizmetleri; Ortak alanlar için gerçekleştirilecek düzenli temizliklerin takibi ve uygulaması yaptırılır.
• Havuz Bakım Onarım İşlemleri; Havuzlu apartmanlar için gerekli su tahlillerinin yapılması, düzenli temizlik, pompa ve diğer mekanik ve elektrik ekipmanlarının bakımı gibi işlemler yönetim hizmeti içerisinde yer alır.
• Teknik Bakım Hizmetleri; Asansör, elektrik tesisatı, kalorifer, arıtma, yangın söndürme, iç dış cephe yalıtımı, çatı onarımı, su tesisatı gibi ortak ya da bireysel kullanım alanlarında meydana gelebilecek arızaların giderilmesi ya da periyodik bakımların yapılması sağlanır.
• Personel Yönetimi; Apartmanlarda çalışan temizlik işçileri, bakım personelleri gibi kişilerin SGK, aylık maaş giderleri gibi kalemler yönetilir.
• Peyzaj İşlemleri; Binaların bahçelerinde yapılacak dinlenme alanları, parklar, yürüyüş yolları, ağaçlandırma gibi işlemler yapılır ve daha sonra bu ekipmanların bakım onarım işlemleri gerçekleştirilir.
• Hukuki Hizmetler; Apartmanlarda doğabilecek anlaşmazlıkların çözümünde ya da belediye ile ilgili yapılacak işlemlerde gerekli hukuk danışmanlığı ve takibi yapılır. Kira ve aidat sözleşmeleri, satış işlemleri, ödenecek vergilerin belgelendirilmesi gibi işlemler avukatlar aracılığıyla yönetilir.
Apartman Yönetimi Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar
Daire sayısı
Hane sayını alınacak hizmet için gerekli çalışan sayısını etkilemektedir. Kimi hizmet verenler daire başına ücret alırken, bazı ekipler belirli sayıda daireye standart ücret belirleyebilmektedir. Daire başı 15 TL ile 30 TL ya da 10 daireye kadar 250 TL 20 daireye kadar 350 TL 20 den fazla daire için 500 TL gibi ücretler söz konusudur.
Isınma Tipi
Kombi ile ısınan ya da merkezi ısıtma sistemine sahip apartmanlar farklı hizmet ücretleri ile fiyatlandırılır. Merkezi sistemlerde kazan yönetimi, yakıt tedariği, bakım onarım gibi işlemler ekstra çalışan ve gider kalemi demektir. Fiyatlar merkezi sistemlerde daire başı kombili dairelere göre 10 TL ile 25 TL arası fark etmektedir.
Peyzaj Özellikleri
Havuz, yoğun bahçıvan hizmeti gerektirecek ağaçlandırma, özel aydınlatma ekipmanları gibi bakım masraflarının yüksek olduğu apartmanlarda yönetim hizmetleri de diğer binalar göre yüksek ücretli olacaktır.
Konum
Apartmanın merkeze ve ulaşım araçlarına yakınlığı, suç oranlarının daha az olduğu semtlerde bulunması gibi konular ücretlerde indirimlere olanak tanımaktadır.
Hane Profili
Hane sakinlerinin meslek bilgileri de ücretler üzerinde değişiklik yaratmaktadır. Lisans ya da daha yüksek seviyede eğitim almış kişilerin bulunduğu apartmanları yönetmek daha kolay olabilmektedir. Ücretler de buna göre daha düşük olacaktır.